Do koperkowej kuchni trafił,
pierwszy w tym roku, pęczek szparagów. Zawsze wiosną przypominam sobie, jak
bardzo tęskniłam za szparagami. Tym razem były białe szparagi i Mała „I” poprosiła
o białą zupę. Proszę bardzo- Kremowa zupa z białych warzyw powstała dosłownie w
parę chwil.
Składniki:
1 pietruszka
¼ selera
½ białej części pora
3 ziemniaki
1 cebula
1 pęczek białych szparagów
1 łyżka oleju
Bulion warzywny
1 szklanka mleka
Sól i pieprz
Czarnuszka
Wykonanie:
Pietruszkę, selera, ziemniaki i
cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora po umyciu kroimy w
półplasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem
postawionym na małym ogniu i podsmażamy na łyżce oleju, mieszając od czasu do
czasu.
Z każdego szparaga odcinamy
zdrewniałą końcówkę i wyrzucamy, następnie szparagi obieramy obieraczką do
warzyw, odcinamy główki i same główki gotujemy na parze.
Szparagi kroimy na małe kawałki i
dorzucamy warzy w garnku. Mieszamy i zalewamy bulionem (powinien przykryć
warzywa), dolewamy mleko i całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż
warzywa będą miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i
doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Zupę posypujemy niewielką ilością
czarnuszki i podajemy z główkami szparagów ugotowanymi na parze.
Hmm... jeszcze nigdy nie robiłam nic ze szparagami.
OdpowiedzUsuń