Przepis na zupę krem znalazłam w
książce Roberta Sowy- „Życie kocha jeść”. Po drobnych modyfikacjach powstała
moja Kremowa zupa z zielonych szparagów i groszku.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka masła (klarowanego)
Pęczek natki pietruszki
Sól i pieprz
Gesty jogurt naturalny
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy
zdrewniałe końcówki (wyrzucamy) i główki (żeby wykorzystać je do zrobienia
sałatki, czy risotto). Jeżeli szparagi są grube, to obieramy je cieniutko ostrą
obieraczką, a następnie kroimy w centymetrowe plastry. Cebulę obieramy, myjemy
i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę na roztopionym
maśle. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a jak cebula się zeszkli dorzucamy
groszek i szparagi. Całość smażymy na średnim ogniu przez 5 minut mieszając od
czasu do czasu. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut. Na samym końcu
dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Następnie zupę miksujemy za pomocą
blendera na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, to możemy dolać więcej
bulionu, lub nawet przegotowanej wody. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sito,
ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym .
elegancko podana zupka:) pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszna i to bardzo, ogromnie żałuję, że szparagowy sezon jest taki krótki.
Usuńprofanacja
OdpowiedzUsuńProfanacja groszku, czy szparagów ;-) a tak na serio, to jak zaznaczyłam wyraźnie w opisie przepis jest autorstwa Roberta Sowy, ja go tylko odrobinę zmodyfikowałam. Zupa wyszła pyszna
Usuń