Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
½ kg mielonego mięsa z udźca
indyka
1 spora cebula
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
Suszony majeranek
Sucha bułka
Woda
Olej
Tarta bułka
Wykonanie:
Cebulę po obraniu kroimy w bardzo
drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju. Cebula
powinna się tylko zeszklić. Suchą bułkę moczymy w ciepłej wodzie.
Do dużej miski przekładamy oba
gatunki mielonego mięsa, wbijamy jajka, dodajemy odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę. Całość dokładnie mieszamy-
najwygodniej jest to zrobić po prostu ręką. Masa powinna dawać się łatwo
formować, jeżeli jest za bardzo Nita, możemy dodać trochę wody. Doprawiamy
solą, pieprzem i majerankiem. Po wymieszaniu bierzemy trochę masy, formujemy
niewielki kotlecik i po usmażeniu próbujemy, czy mięso jest odpowiednio
doprawione. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Przygotowujemy sobie blaszkę
keksową. Należy wysmarować ją olejem i wysypać tartą bułką. Do tak
przygotowanej blaszki przekładamy mięso, z wierzchu posypujemy jeszcze
niewielką ilością tartej bułki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Pieczemy mniej więcej przez godzinę.
Ja jade za granicę także pogoda się nie martwie :) a tami klops bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo miłego wyjazdu życzę :)
UsuńJakiego rodzaju miesa wieprzowego uzylas?
OdpowiedzUsuńŁopatki
UsuńZapraszam do zabawy-nominacja do liebster award:
OdpowiedzUsuńhttp://czujemietedogotowania.blogspot.com/
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń