niedziela, 28 kwietnia 2013

No to klops...

Jak pogoda się nie poprawi, to z naszych majówkowych planów wyjdzie klops. No może nie będzie tak tragicznie, ale oczyma wyobraźni widziałam już koperkową rodzinę spacerującą brzegiem morza. I tak będziemy spacerować, najwyżej w ciut cieplejszych kurtkach niż planowaliśmy. W każdym razie trzymamy kciuki za poprawę pogody. A w koperkowej kuchni- klops, ale udany ;-) Swoją drogą dlaczego tak dobre danie nazywa się jak porażka? Pieczeń rzymska to właściwie to samo, a o ile lepiej brzmi. My robimy klops- bo bez jajka na twardo w środku. Klops to bardzo fajna sprawa. Robi się szybko. Można pokroić go na grube plastry i zjeść na ciepło, jako obiad, a resztę, po ostudzeniu jeść zamiast wędliny na kanapkach.




Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
½ kg mielonego mięsa z udźca indyka
1 spora cebula
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
Suszony majeranek
Sucha bułka
Woda
Olej
Tarta bułka

Wykonanie:
Cebulę po obraniu kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju. Cebula powinna się tylko zeszklić. Suchą bułkę moczymy w ciepłej wodzie.
Do dużej miski przekładamy oba gatunki mielonego mięsa, wbijamy jajka, dodajemy odciśniętą bułkę  i zeszkloną cebulę. Całość dokładnie mieszamy- najwygodniej jest to zrobić po prostu ręką. Masa powinna dawać się łatwo formować, jeżeli jest za bardzo Nita, możemy dodać trochę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Po wymieszaniu bierzemy trochę masy, formujemy niewielki kotlecik i po usmażeniu próbujemy, czy mięso jest odpowiednio doprawione. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Przygotowujemy sobie blaszkę keksową. Należy wysmarować ją olejem i wysypać tartą bułką. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy mięso, z wierzchu posypujemy jeszcze niewielką ilością tartej bułki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy mniej więcej przez godzinę. 

7 komentarzy:

  1. Ja jade za granicę także pogoda się nie martwie :) a tami klops bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego rodzaju miesa wieprzowego uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do zabawy-nominacja do liebster award:
    http://czujemietedogotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...