Połączenie mięsa z owocami to nie
tylko kurczak z ananasem, schab ze śliwką i kaczka z jabłkami. W koperkowej
kuchni wypróbowaliśmy już całkiem sporo mięso- owocowych kombinacji. Jak na
razie wszystkie były udane. Tym razem padło na polędwiczkę wieprzową i maliny. Mięciutkie
mięso w owocowym sosie. Coś absolutnie niesamowitego- Polędwica wieprzowa z
malinami.
Składniki:
Ok. 400g polędwicy wieprzowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki Maggi
3 łyżki syropu malinowego
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
Szklanka malin (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
czosnek dość drobno siekamy. W misce mieszamy Maggi, syrop malinowy, musztardę
i cebulę z czosnkiem. Umytą polędwiczkę dokładnie nacieramy marynatą,
przykrywamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na
całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej,
wyjmujemy mięso z marynaty (staramy się oczyścić polędwiczkę ze wszystkich kawałków
cebuli i czosnku). Polędwicę kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po kilka
minut z każdej strony (mięso powinno ładnie się zarumienić). Marynatę
przecedzamy przez sitko i sam płyn wlewamy na patelnię z polędwicą, dolewamy
również wodę. Przykrywamy patelnię i smażymy na średnim ogniu przez ok. 30
minut, obracając mięso od czasu do czasu (czas smażenia zależy od grubości
polędwiczki). Pod sam koniec wsypujemy na patelnię maliny (jeżeli były mrożone,
wcześniej przelewamy je gorącą wodą). Usmażone mięso zdejmujemy z patelni,
dokładamy na 10 minut, a następnie kroimy na plastry. W międzyczasie mieszamy
malinowy sos na patelni i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz