czwartek, 9 maja 2013

Zielone risotto ze szparagami i cukinią

Dbam o to, żeby w mojej kuchennej szafce zawsze był zapas ryżu do risotto. Jak nie mam pomysłu na obiad, robię przegląd lodówki, otwieram białe wino i powstaje risotto z najróżniejszymi dodatkami. Bardzo lubię robić risotto, a Mała I bardzo lubi je jeść. Koperkowy mąż zje praktycznie wszystko ;-) Tak czy siak wszyscy będą zadowoleni.
Robiąc kremową zupę ze szparagów igroszku, stwierdziłam, że trochę żal mi będzie zmiksować piękne główki szparagów, dlatego postanowiłam wykorzystać je do zrobienia innego dania. Po przeglądzie kuchennych szafek i lodówki wymyśliłam Zielone risotto ze szparagami i cukinią.




Składniki:
Główki z jednego pęczka szparagów
2 małe cukinie (lub jedna większa)
1 cebula
2 łyżki masła (klarowanego)
½ szklanki zielonego groszku (świeżego, ewentualnie mrożonego)
4 gałązki selera naciowego
250g ryżu do risotto
100ml białego, wytrawnego wina
Ok. 1 litra bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Główki szparagów od razu po obcięciu wkładamy do miski z lodowatą wodą.
Cebulę po obraniu i umyciu siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle (dodając odrobinę soli i pieprzu. Jak cebula się zeszkli dodajemy przygotowane wcześniej warzywa- dość drobno pokrojony seler naciowy, cukinię obraną w paski i pokrojoną w kostkę, zielony groszek i szparagowe główki. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. Dosypujemy ryż, dokładnie mieszamy i po 2 minutach wlewamy wino.
W międzyczasie zagotowujemy bulion i trzymamy go na maleńkim ogniu, żeby ciągle był gorący.
Jak ryż wchłonie już całe wino, to stopniowo (po jednej łyżce wazowej) wlewamy bulion. Smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, a jak ryż wchłonie cały płyn, to wlewamy kolejną porcję bulionu. Robimy tak do momentu, aż ryż będzie miękki.
Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...