piątek, 31 maja 2013

Tarta ze szparagami

Zielone szparagi są znacznie delikatniejsze niż białe, dlatego do tarty wybrałam właśnie zielone. Tarta najprostsza z możliwych. Kruche ciasto, szparagi i jogurtowo jajeczny sos z parmezanem. Nie namęczyłam się podczas przyrządzania potrawy, a Tarta ze szparagami wyszła pyszna :-)




Składniki:
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki miękkiego masła
Ok. 2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki soli
Sos:
200g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki tartego parmezanu
½ łyżeczki pieprzu
Dodatki:
Pęczek zielonych szparagów
Masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z solą, wbijamy jajko dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając zimną wodę. Gdy ciasto będzie już jednolite, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty, wysmarowanej wcześniej masłem. Ciastem dokładnie wykładamy dno i brzegi formy. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na jakieś 15 minut (do momentu aż ciasto się zarumieni).
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i ewentualnie obieramy do 1/3 wysokości (tylko gdy skórka jest twarda). Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Zabieramy się też za zrobienie sosu. Roztrzepujemy jajko widelcem, mieszamy z jogurtem, dodajemy parmezan i pieprz i dokładnie mieszamy. Jak lubicie bardziej słone potrawy, można dodać jeszcze odrobinę soli, ale moim zdaniem nie jest to konieczne (sól jest w cieście, szparagi były gotowane w osolonej wodzie, a i parmezan jest dość słony).

Na podpieczonym spodzie tarty układamy osuszone za pomocą papierowego ręcznika szparagi, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...