Zielone szparagi są znacznie
delikatniejsze niż białe, dlatego do tarty wybrałam właśnie zielone. Tarta
najprostsza z możliwych. Kruche ciasto, szparagi i jogurtowo jajeczny sos z parmezanem.
Nie namęczyłam się podczas przyrządzania potrawy, a Tarta ze szparagami wyszła
pyszna :-)
Składniki:
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki miękkiego masła
Ok. 2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki soli
Sos:
200g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki tartego parmezanu
½ łyżeczki pieprzu
Dodatki:
Pęczek zielonych szparagów
Masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy
ją z solą, wbijamy jajko dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając
zimną wodę. Gdy ciasto będzie już jednolite, formujemy kulę, zawijamy w folię i
odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto wałkujemy i
przenosimy do formy do pieczenia tarty, wysmarowanej wcześniej masłem. Ciastem
dokładnie wykładamy dno i brzegi formy. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na jakieś 15 minut (do
momentu aż ciasto się zarumieni).
Szparagi myjemy, odcinamy
zdrewniałe końcówki i ewentualnie obieramy do 1/3 wysokości (tylko gdy skórka
jest twarda). Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy
i przelewamy zimną wodą.
Zabieramy się też za zrobienie
sosu. Roztrzepujemy jajko widelcem, mieszamy z jogurtem, dodajemy parmezan i
pieprz i dokładnie mieszamy. Jak lubicie bardziej słone potrawy, można dodać
jeszcze odrobinę soli, ale moim zdaniem nie jest to konieczne (sól jest w
cieście, szparagi były gotowane w osolonej wodzie, a i parmezan jest dość
słony).
Na podpieczonym spodzie tarty
układamy osuszone za pomocą papierowego ręcznika szparagi, zalewamy sosem i
wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz