Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
½ kg raczków (cukierków)
200ml spirytusu
Wykonanie:
½ kg cukierków (waga w papierkach) wyjmujemy z opakowań i
wrzucamy do garnka, dolewamy mleko i zaczynamy podgrzewać. Garnek powinien stać
na małym ogniu. Mieszając, czekamy aż cukierki się rozpuszczą. Zostawiamy do
ostygnięcia.
Do zimnego raczkowego mleka wlewamy spirytus- malutkim
strumieniem, energicznie mieszając podczas wlewania. Gotową nalewkę przelewamy
do butelek i przechowujemy w lodówce. Nalewka jest gotowa już dobę po
zrobieniu.
fajne te raczki w kieliszkach!
OdpowiedzUsuńOoo, musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńNalewka z raczków...brzmi bardzo smakowicie :) Jakiej konsystencji wychodzi gotowy alkohol(gęsty, czy rzadki)? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNalewka wychodzi dość gęsta, ale spokojnie można ją nalać do kieliszka i wypić, nie trzeba jeść łyżeczką ;-)
UsuńOj chyba mnie skusiłaś. Zrobie z kukułkami
OdpowiedzUsuńciągle chcę się za nią zabrać, albo kukułkę
OdpowiedzUsuńJa bym wolała z kukułek, bo za raczkami nie przepadam. Ale idea jest jak najbardziej słuszna i godna uwagi :)
OdpowiedzUsuńKiedyś mamie powiedziałam żeby zrobiła, wyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuńcześć a ja mam pytanie, jaką pojemność mają te puszki? bo niestety kupiłem w kartonie o pojemność 500ml i zastanawiam się czy może być :)
OdpowiedzUsuńCześć, Puszki których używałam miały pojemność 411g. Z większą ilością mleka nalewka będzie po prostu mniej słodka, no i mniej mocna :)
UsuńAle nie trzeba się tu sztywno trzymać przepisu. Zawsze można dorzucić kilka raczków, czy dolać więcej alkoholu ;-)
ile mleka potrzeba.?
OdpowiedzUsuń2 puszki mleka, jak napisałam komentarz wyżej, moje puszki miały pojemność po 411g.
Usuń