A jak już wrócimy z leśnego spaceru, to wypada ugotować coś
grzybowego, np. taką Pierś z kurczaka z podgrzybkami.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
150g podgrzybków (ewentualnie z domieszką innych leśnych
grzybów)
Cebula
Łyżka oleju
125g śmietany 30%
10g sera cheddar
Łyżeczka listków tymianku
Sól
Pieprz
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę
obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju doprawiając solą i
pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to dodajemy grzyby i całość smażymy na
średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.
Każdą z piersi kurczaka po umyciu i osuszeniu rozbijamy za
pomocą tłuczka po mięsa. Nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu i
rozkładamy na desce. Na każdym kawałku mięsa układamy cieniutkie plasterki sera
i posypujemy świeżym tymiankiem. Kładziemy też trochę podsmażonych grzybów z
cebulą (mniej więcej 1,5 łyżki na każdą pierś). Zawijamy mięso w taki sposób,
żeby grzyby były w środku, a mięso na zewnątrz, robimy takie prawie roladki,
które albo możemy spiąć wykałaczkami, albo związać nitką. Gotujemy na parze
przez 20 minut. Możemy też usmażyć na patelni pod przykryciem, a nawet upiec,
ale ja najbardziej lubię ugotowane na parze.
Jak roladki będą już prawie gotowe, to zabieramy się za
zrobienie sosu. Podgrzewamy grzyby na patelni, dolewamy do nich śmietanę i
całość po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane roladki polewamy sosem i posypujemy umytą,
osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
bardzo smakowicie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPyszne:) i fajne zdjęcie jakby w powietrzu były te piersi, i ma się wrażenie jakby było odbicie lustrzane:) super efekt
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuń