W każdym razie, po obejrzeniu tego
odcinka, wiedziałam, że chcę zrobić odwrócone ciasto ananasowe, wolałam jednak,
żeby bardziej przypominało to zrobione przez Bree ;-) dlatego szukałam odpowiedniego
przepisu i szukałam. Aż w końcu w moje ręce wpadła książka Nigelli- Nigella Expresowo,
a tam, banalnie prosty przepis na Odwrócone ciasto ananasowe. Ciasto fajnie wygląda, jest proste, szybkie i
pyszne, a po moich modyfikacjach nie aż tak strasznie ciężkie i słodkie :)
Składniki:
Ok. 8 plastrów ananasa z puszki
Ok. 100g kandyzowanych wiśni
100g mąki
80g miękkiego masła lub margaryny
Łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
50g cukru
2 jajka
5 łyżek soku z puszki z ananasami
Masło + cukier do wysmarowania i wysypania formy
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem i
posypujemy cukrem. Układamy plastry ananasa i wiśnie.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą
oczyszczoną. Dodajemy masło, wbijamy jajka i dolewamy sok i całość ubijamy
mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do tortownicy (ciasta jest
niewiele, ledwo przykryje ananasy z wiśniami). Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na parę minut, ostrożnie
odpinamy obręcz tortownicy, ciasto przykrywamy talerzem, odwracamy do góry dnem
i zdejmujemy spód tortownicy.
ciekawie wygląda
OdpowiedzUsuńMniam, musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo !
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńŻona Brata mojego C. upiekła kiedyś takie ciasto - było boskie. Az bananami jeszcze lepsze :)
Dzisiaj wlasnie je zrobilam z Twojego przepisu ale wyszlo mi calkiem jak Gaby :( rozlalo sie i wyszedl plaski jak decha placek. Co moglam zrobic zle?
OdpowiedzUsuńCiasta jest mało, więc ma być płaski placek, nawet napisałam, że ciasto w torownicy ledwo przykryje ananasy. Na zdjęciu też widać, że ciasto jest płaskie.
UsuńA czemu ciasto rozlało się jak u Gaby? Jedyna możliwość jest taka, że było nieupieczone. Proponuję przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Ciasto jest z przepisu Nigelli, zmniejszyłam ilość cukru i tłuszczu, piekłam je już nie raz i za każdym razem wychodziło mi bez problemów.
Powodzenia :)