Gorgonzola z winogronami
Na początek klasyczne połączenie sera pleśniowego z
winogronami.
Składniki:
Kiść czerwonych winogron
200g sera gorgonzola
Wykonanie:
Winogrona po umyciu przekrajamy na pół i usuwamy z nich
pestki.
Ser kroimy w kostkę.
Na tacce do raclette kładziemy trochę sera i kilka winogron.
Zapiekamy ok. 5 minut- aż ser się roztopi i nieco podpiecze.
Ziemniaki z brokułem i mozzarellą
Gotowane ziemniaki świetnie komponują się z najróżniejszymi
serami.
Składniki:
4 ziemniaki
Brokuł
150g mozzarelli
Sól ziołowa
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a brokuła podzielonego
różyczki- na parze. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Mozzarellę
również kroimy w plastry. Na tacce do raclette kładziemy kilka plastrów
ziemniaków, trochę brokuła, posypujemy solą ziołową i przykrywamy plastrem
mozzarelli. Tackę umieszczamy w odpowiednim miejscu urządzenia do grillowania i
czekamy aż ser się roztopi i nieco podpiecze (zajmie to ok. 5 minut).
Grillowany łosoś z papryką
Ponieważ urządzenie do Raclette wyposażone jest też w
elektrycznego grilla, można przygotować na nim najróżniejsze pyszności.
Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
Łyżka przyprawy do ryb z cytryną i koperkiem
Czerwona papryka
Zielona papryka
Oliwa
Wykonanie:
Łososia posypujemy przyprawą do ryb (jak nie mamy takiej
gotowej, możemy użyć pieprzu cytrynowego i soli ziołowej). Rybę odstawiamy na pół
godziny i kroimy w kostkę.
Obie papryki po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy
w kostkę.
Grilla elektrycznego
smarujemy odrobiną oliwy i jak już się dobrze rozgrzeje, to układamy na
nim rybę i paprykę. Smażymy parę minut z każdej strony, aż ryba nie będzie
surowa, a papryka ładnie się zarumieni (paprykę trzeba grillować ciut dłużej niż
rybę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz