Składniki:
275g ciasta francuskiego
150g świeżych listków szpinaku
250g sera ricotta
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Łyżka masła
Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak, niezbyt drobno siekamy i
podsmażamy na maśle przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, w której mieszamy
go z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm . Mniej więcej 1 cm od brzegu robimy dwa
nacięcia w kształcie liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce
ciasta (te nacięte). Górne krawędzie dokładnie dociskamy widelcem.
Kwadraty z ozdobnymi rantami układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję szpinaku z
serem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
10-15 minut.
Jaka pychota - wygląda bardzo apetycznie i pewnie smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńsuper i jakie proste:) uwielbiam szpinak:)))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasto francuskie, w takiej wersji jeszcze go nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie potrawy gdzie łączymy ciasto francuskie z jakimiś fajnym farszami. mniam
OdpowiedzUsuńPyszny farsz - i jak fajnie zawinięty! :)
OdpowiedzUsuńb. fajne zawinięcie. Kradnę pomysł ;-)
OdpowiedzUsuń