poniedziałek, 8 października 2012

Dyniowe placuszki

Pancakes pełne pysznego musu z pieczonej dyni są idealne na leniwe śniadanie, może nawet podane do łóżka… Dynia nadaje racuszkom fajnego pomarańczowego koloru, ale w smaku jest mało wyczuwalna. Pankejki z dynią świetnie smakują same, ale można polać je jogurtem, albo syropem klonowym. Podsumowując- Dyniowe placuszki to bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni.




Składniki:
Ok. 1 i ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szklanka mleka
1 i ½ łyżki masła
Jajko

Wykonanie:
W misce mieszamy dynię z mlekiem, jajkiem i roztopionym masłem, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i ciągle mieszając dosypujemy mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta (ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe).
Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki, aż ładnie zarumienią się z obu stron.


Dyniowe przysmaki

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...