Któregoś pięknego dnia siostra
zapytała mnie co robię ze skórką z łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą,
że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też
wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził łososia z
chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja
też musiałam spróbować i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Łosoś z
chrupiącą skórą, to najlepszy łosoś jakiego jadłam.
Składniki:
350g filetu z łososia ze skórką
Czerwona papryka
Żółta papryka
Pomarańcza
Oliwa
Cebula
Sól
Pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Łososia myjemy i ze skórki usuwamy
wszystkie łuski.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy
w kostkę.
Pomarańczę myjemy, obieramy i
kroimy na plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy
odrobiną oliwy na środku (tam gdzie będzie leżał łosoś) układamy pomarańcze, a
dookoła układamy paprykę i cebulę. Łososia doprawiamy solą i pieprzem
cytrynowym i kładziemy na pomarańczach skórką do góry.
Warzywa doprawiamy odrobiną soli i
naczynie żaroodporne wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180
stopni (grzanie od góry) i pieczemy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy
naczynie, zdejmujemy skórkę z ryby (powinna bardzo łatwo dać się zdjąć- ja
robię to dwoma widelcami). Skórkę odwracamy na drugą stronę i ponownie
przykrywamy nią rybę. Posypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego i wstawiamy do
piekarnika na jakieś 5 minut- do momentu aż skórka stanie się chrupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz