Wielka szkoda, że sezon na cukinię
dobiega końca. Trzeba cieszyć się cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy.
Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w
tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z cukinii z dodatkiem tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa
z cukinii.
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
1 spora cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
Pęczek tymianku
Łyżka oleju
Bulion warzywny
Sól
Pieprz
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, przekrajamy na
pół, usuwamy gąbczastą część z pestkami i kroimy cukinię w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i podsmażmy na
średnim ogniu, gdy cebula się zeszkli dorzucamy ziemniaki i cukinię. Całość
smażymy dosłownie kilka minut, zalewamy bulionem tak, żeby przykrył wszystkie
warzywa (nie może być go za dużo, bo krem wyjdzie zbyt rzadki). Dorzucamy 3
gałązki tymianku i całość gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie
warzywa będą miękkie.
Z pozostałego tymianku obrywamy same
listki.
Z zupy wyjmujemy gałązki tymianku,
dosypujemy listki, mieszamy i całość miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Szybko, syto i smacznie! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)