sobota, 25 października 2014

Kremowa zupa z cukinii

Wielka szkoda, że sezon na cukinię dobiega końca. Trzeba cieszyć się cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy. Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z cukinii z dodatkiem tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa z cukinii.




Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
1 spora cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
Pęczek tymianku
Łyżka oleju
Bulion warzywny
Sól
Pieprz
Gęsty jogurt naturalny

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gąbczastą część z pestkami i kroimy cukinię w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i podsmażmy na średnim ogniu, gdy cebula się zeszkli dorzucamy ziemniaki i cukinię. Całość smażymy dosłownie kilka minut, zalewamy bulionem tak, żeby przykrył wszystkie warzywa (nie może być go za dużo, bo krem wyjdzie zbyt rzadki). Dorzucamy 3 gałązki tymianku i całość gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Z pozostałego tymianku obrywamy same listki.
Z zupy wyjmujemy gałązki tymianku, dosypujemy listki, mieszamy i całość miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.

Szybkie zupy!

1 komentarz:

  1. Szybko, syto i smacznie! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...