Kuskus to jednak z naszych
ulubionych kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to
jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma
warzywami, mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do cukinii,
szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej. Cukinia faszerowana kuskusem.
Składniki:
4 nieduże, okrągłe cukinie
1 szklanka kaszy kuskus
Bulion warzywny
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
Olej
Sól
Pieprz
½ pęczka natki pietruszki
1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
Kaszę kuskus przesypujemy do miski
i zalewamy gorącym bulionem (tak, żeby poziom płynu był odrobinę wyższy niż
poziom kaszy), przykrywamy, odstawiamy i czekamy aż kuskus wchłonie bulion.
Z każdej cukinii ścinamy wierzch z
korzonkiem (zostawiamy sobie powstałe „pokrywki”). Za pomocą łyżki wydrążamy
gąbczastą część miąższu ze środka. W ten sposób powstaną cukiniowe miseczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i
podsmażamy na odrobinie oleju. Do zeszklonej cebuli wsypujemy kaszę, dodajemy
papryki pokrojone w kostkę, całość mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia,
dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną natkę pietruszki,
mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem
faszerujemy cukiniowe miseczki, które przykrywamy cukiniowymi pokrywkami.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym odrobiną oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 30-40 minut.
uwielbiam cukinię faszerowaną, a Twoja wersja na pewno by mi zasmakowała ;)
OdpowiedzUsuńOd siebie polecam wydrążenie cukinii po długości - następnie uzupełniamy ją mięskiem mielonym oraz dodajemy dodatki takie jak do leczo - całość zapiekamy i posypujemy serem żółtym - mega smaczne :)
OdpowiedzUsuń