Crubmle to jeden z najszybszych i
najprostszych deserów. Owoce zapieczone pod kruszoną znakomicie smakują podane
na ciepło. W związku z tym idealnie nadają się jako szynki deser dla
niespodziewanych gości. Nie dość, że szybko się robi, to nawet nie trzeba
czekać aż wystygnie! Kilka prostych składników, parę chwil w kuchni i Migdałowe
crubmle z bananami- dla niespodziewanych gości gotowe.
Składniki:
3 banany
Odrobina masła
2 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
150g mąki pszennej
150g mielonych migdałów
100g białego cukru
150g masła
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki. W
misce mieszamy cukier z mąką i mielonymi migdałami, dodajemy miękkie masło (w
temperaturze pokojowej) , wyrabiamy dłońmi do momentu aż składniki się połączą
i odstawiamy.
Banany po obraniu kroimy na
plasterki (takie po 0,5 cm ),
mieszamy z brązowym cukrem.
Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, układamy banany i posypujemy kruszonką.
Całość wstawiamy do piekarnika i
pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut- do momentu aż kruszonka ładnie się
zarumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
jakie smakołyki!
OdpowiedzUsuńBananów pod kruszonką jeszcze nie jadłam, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńmuszę to wypróbować:) kruszonkę uwielbiam,a le w wersji z bananami nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń