Pieczona dynia to coś, czego w
koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie dyniowym. Z pieczonej dyni
robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.
Kanapki z pastą z pieczonej dyni
są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a
przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa.
Składniki:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1/3 szklanki prażonych orzeszków
ziemnych FELIX (bez soli)
1/3 szklanki pestek dyni
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Łyżka posiekanego oregano
Szczypta chili
Wykonanie:
Jeżeli mamy już gotowe puree z
dyni, to sprawa jest banalna, jeżeli jeszcze nie, to dynię pokrojoną w kostkę
pozbawiamy gąbczastej części z pestkami i układamy skórką do dołu na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
do momentu aż dynia będzie miękka. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki
i za pomocą blendera miksujemy dynię na gładkie puree.
Pestki dyni i orzeszki prażymy
przez parę chwil na suchej patelni, a następnie miksujemy za pomocą
rozdrabniacza. Dodajemy posiekane oregano, oliwę i puree z pieczonej dyni i
całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapeczki i ozdabiamy posiekanymi orzeszkami
ziemnymi i pestkami dyni.
to zaraz zrobie,chyba pyszne,pozdrawiam irena
OdpowiedzUsuńPaździernik to miesiąc dyni - zdecydowanie - kiedyś była produktem mało zauważalnym, a obecnie dominuje :)
OdpowiedzUsuń