sobota, 25 stycznia 2014

Orange Curd- krem pomarańczowy

Lemon Curd już był, teraz czas na pomarańcze. Krem zrobiłam z myślą o przepysznym serniku pomarańczowym (przepis wkrótce na blogu). Można go wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów, gofrów, czy np. śniadaniowych placuszków. Świetnie będzie też smakował z ciepłym tostem. Gotowy Orange Curd można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku przez tydzień (może nawet dłużej, ale nas po tygodniu po prostu się skończył). Orange Curd- dla wielbicieli pomarańczy.



Składniki:
2 duże pomarańcze
1 całe jajko
1 żółtko
50g cukru
50g masła
Czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie szorujemy. Z jednej ścieramy skórkę (bardzo drobną tarką). Z obu pomarańczy wyciskamy sok.
Do szklanej lub metalowej miseczki wbijamy jajko i żółtko, lekko rozbijamy, dodajemy cukier i umieszczamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Jajko mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się roztopi, wtedy dodajemy sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a krem zgęstnieje (jeżeli jest za mało gęsty, to możemy dosypać więcej mąki, trzeba jednak pamiętać, że ze względu na dodatek masła, krem jeszcze zgęstnieje w lodówce).

Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy miseczkę z garnka z wodą. Po ostygnięciu przekładamy krem do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki- po schłodzeniu używamy jako dodatek do ciast, deserów, itp. 

3 komentarze:

  1. Musze sprobowac :D
    Robilam lemon curd, a ostatnio nawet kiwi curd : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/01/23/kiwi-curd/
    i totalnie przepaldlam w curdowej milosci :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten krem w różnych smakach. Zazwyczaj dodaję też miąższ zmiksowany

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...