Składniki:
4 nieduże (wąskie) cukinie
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 cebula
100g suszonych pomidorów w oleju
200g Newellii klasycznej
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą i zimną wodą, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), dodajemy troszkę soli, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
W międzyczasie nie niewielkiej ilości oleju (można, a nawet należy użyć tego ze słoika z suszonymi pomidorami), podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebula się zeszkli, to zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną kaszę i pokrojoną w kostkę Newellę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Umyte cukinie przekrajamy w poprzek na pół i za pomocą zwykłej łyżeczki, lub łyżki do robienia kulek z melona, wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ. Tak wydrążone cukinie faszerujemy kaszą jaglaną z dodatkami, a następnie układamy w blaszce wysmarowanej niewielką ilością oleju.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy.
Tak przygotowana cukinia znakomicie smakuje i na gorąco i na zimno. Może być zarówno daniem głównym, jak i bardzo ciekawą przystawką.
pożywnie, zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńCo to za Newella? Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńNewella to po prostu białko jaja kurzego, ma neutralny smak, fajnie przejmuje smak dodatków z którymi się ją podaje. Ma dużo białka, więc fajnie zastępuje mięso w daniach.
Usuń