Dopiero niedawno odkryliśmy
jarmuż. Niby słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś tak nigdy się nie złożyło i omijałam go podczas zakupów. Do czasu. W końcu trafił do koperkowej kuchni i
wygląda na to, że zagości w niej na dłużej. Na pierwszy ogień wrzucam coś co
zachwyciło Małą I- Chipsy z jarmużu.
Składniki:
Jarmuż
Oliwa z oliwek
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sos:
Gęsty jogurt naturalny
Czosnek
Sól
Kolorowy pieprz
Wykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy.
Najwygodniej zrobić to w suszarce do sałaty, a potem jeszcze papierowym
ręcznikiem. Listki jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Całość
skrapiamy oliwą z oliwek- powinna pokryć wszystkie listki jarmużu. Doprawiamy
mieszanką słodkiej i ostrej papryki w proszku (dzieciom można oczywiście zrobić
łagodną wersję). Tak przygotowany jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i
pieczemy przez kilka minut (ok. 5 minut). Pieczemy do momentu aż listki będą
chrupkie, ale pilnujemy, żeby pozostały zielone, nie można dopuścić do tego,
żeby się spaliły.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Gęsty jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pyszna i zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek. Mniam!
OdpowiedzUsuń