sobota, 8 listopada 2014

Chipsy z jarmużu

Dopiero niedawno odkryliśmy jarmuż. Niby słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś tak nigdy się nie złożyło i omijałam go podczas zakupów. Do czasu. W końcu trafił do koperkowej kuchni i wygląda na to, że zagości w niej na dłużej. Na pierwszy ogień wrzucam coś co zachwyciło Małą I- Chipsy z jarmużu.




Składniki:
Jarmuż
Oliwa z oliwek
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sos:
Gęsty jogurt naturalny
Czosnek
Sól
Kolorowy pieprz

Wykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Najwygodniej zrobić to w suszarce do sałaty, a potem jeszcze papierowym ręcznikiem. Listki jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Całość skrapiamy oliwą z oliwek- powinna pokryć wszystkie listki jarmużu. Doprawiamy mieszanką słodkiej i ostrej papryki w proszku (dzieciom można oczywiście zrobić łagodną wersję). Tak przygotowany jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez kilka minut (ok. 5 minut). Pieczemy do momentu aż listki będą chrupkie, ale pilnujemy, żeby pozostały zielone, nie można dopuścić do tego, żeby się spaliły.


W międzyczasie przygotowujemy sos. Gęsty jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...