Pyszna, sycąca sałatka z kaszą
gryczaną, warzywami, grillowaną Newellą (czyli pasteryzowanym białkiem z jaj
kurzych) i koperkiem, sprawdziła się idealnie jako lunch do pracy dla
koperkowego męża. Staram się o tytuł "żony roku" (nie powinno być
trudno, bo jestem jedyną żoną koperkowego męża), więc od czasu do czasu pakuję
mu coś pysznego do lunchboxa. W prawdzie w pracy ma całkiem fajny bufet, ale
niech poczuje, że żona czasem o niego dba. W lunchboxsie lądują różne rzeczy,
było już sushi, były fikuśne kanapeczki, ale najczęściej są to sałatki- tak
było i tym razem, kiedy do pracy z koperkowym mężem poszła Sałatka z kaszą
gryczaną.
Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
5 rzodkiewek
1 ogórek szklarniowy (średniej
wielkości)
100g klasycznej Newelli
pęczek koperku
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z
instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w
drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Cebula
powinna się zeszklić.
Ugotowaną kaszę mieszamy z
podsmażoną cebulą i zostawiamy do ostygnięcia.
Rzodkiewki po umyciu kroimy w
kosteczkę. Ogórka myjemy, obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy wodnistą część
z pestkami, a następnie kroimy ogórka w kostkę.
Umyty i osuszony koperek drobno
siekamy.
Newellę kroimy na plastry i
grillujemy na suchej patelni, lub grillu elektrycznym, po kilka minut z każdej
strony.
Mieszamy kaszę z ogórkiem,
rzodkiewką i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i układamy na
wierzchu plastry grillowanej Newellii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz