Gdy za oknem szaro, buro i zimno,
miło jest zjeść coś pysznego, kolorowego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest
kremowa zupa dyniowa, która dodatkowo pięknie pachnie curry. Zrobienie jej nie
zajmie zbyt dużo czasu, szczególnie jeżeli mamy w domu zapas musu z pieczonej dyni. Zupa dyniowa z curry.
Składniki:
Biała część pora
2 pietruszki
3 ziemniaki
Sól
Pieprz
Curry
Olej
Pestki dyni
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Pora po umyciu kroimy na
półplasterki, pietruszki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na niewielkiej
ilości oleju. Smażymy na niewielkim ogniu, uważając, żeby warzywa się nie
przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, mieszamy i zalewamy wodą- tak,
żeby woda przykryła warzywa. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą
miękkie. Dodajemy mus z pieczonej dyni, mieszamy, gotujemy przed kilka minut i
całość miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym
i pestkami dyni uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)