czwartek, 13 listopada 2014

Zupa dyniowa z curry

Gdy za oknem szaro, buro i zimno, miło jest zjeść coś pysznego, kolorowego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest kremowa zupa dyniowa, która dodatkowo pięknie pachnie curry. Zrobienie jej nie zajmie zbyt dużo czasu, szczególnie jeżeli mamy w domu zapas musu z pieczonej dyni. Zupa dyniowa z curry.




Składniki:
Biała część pora
2 pietruszki
3 ziemniaki
Sól
Pieprz
Curry
Olej
Pestki dyni
Gęsty jogurt naturalny

Wykonanie:
Pora po umyciu kroimy na półplasterki, pietruszki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy na niewielkim ogniu, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, mieszamy i zalewamy wodą- tak, żeby woda przykryła warzywa. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mus z pieczonej dyni, mieszamy, gotujemy przed kilka minut i całość miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym i pestkami dyni uprażonymi wcześniej na suchej patelni.

Szybkie zupy!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...