Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki soku jabłkowego (Hortex tłoczony)
2 jabłka
3 łyżeczki cynamonu
Miód
Nasiona chia
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sito. Przelewamy zimną wodą, potem wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy sok jabłkowy, dosypujemy 1 łyżeczkę cynamonu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok 20 minut- do momentu aż kasza wchłonie sok.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Po umyciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy kawałki i mieszamy z resztą cynamonu. Jabłka prażymy na suchej patelni, często mieszając.
Ugotowaną jaglankę podajemy z jabłkami. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną miodu i posypujemy nasionami chia.
super pomysł, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną uwielbiam. Świetnie, że w sieci krąży tyle ciekawych pomysłów na nią bo ciągle się nie nudzi :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wspaniały pomysl, uwielbiam kasze pod każdą niemal postacią.
OdpowiedzUsuńTo jest smak mojego dzieciństwa, jabłka z cynamonem. :)
OdpowiedzUsuńSuper na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńFajna jaglanka:)
OdpowiedzUsuń