sobota, 18 lutego 2017

Gofry dyniowe z kardamonem

W weekend zawsze jest więcej czasu na śniadanie. Można wymyślić coś wyjątkowego, jak np. gofry. Ciepłe, chrupiące i takie słoneczne... Ideale na dzisiejszą pogodę. Gofry dyniowe z kardamonem.


Składniki:
450 g mrożonej dyni pokrojonej w kostkę Hortex
2 jajka
½ szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Dynię wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (woda ma tylko przykryć dynię), gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut- do momentu aż dynia będzie całkiem miękka. Następnie zostawiamy do ostygnięcia i miksujemy blenderem na gładką masę.

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy zmiksowaną dynię, mleko, olej i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kardamon i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką.

Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy.

Mój dzień z Hortex

4 komentarze:

  1. gofry z dynii i na dodatek z kardamonem? Kurde, ale połączenie. Ciekawe jak to smakuje? może kiedyś zrobię. zaintersował mnie tez przepis? nie za ostry ten kardamon? nie czuć go za mocno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia sama w sobie jest dość mdła. Kardamon dodaje gofrom wyrazu, ale jego smak nie dominuje, gofry nie są ostre.

      Usuń
  2. zrobiłam placki z dyni z kardamonem i wyszły super! myślę, że tu będzie podobnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...