W weekend zawsze jest więcej czasu na śniadanie. Można wymyślić coś wyjątkowego, jak np. gofry. Ciepłe, chrupiące i takie słoneczne... Ideale na dzisiejszą pogodę. Gofry dyniowe z kardamonem.
Składniki:
450 g mrożonej dyni pokrojonej w kostkę Hortex
2 jajka
½ szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dynię wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (woda ma tylko przykryć dynię), gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut- do momentu aż dynia będzie całkiem miękka. Następnie zostawiamy do ostygnięcia i miksujemy blenderem na gładką masę.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy zmiksowaną dynię, mleko, olej i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kardamon i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy.
W oddzielnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką.
Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy.
gofry z dynii i na dodatek z kardamonem? Kurde, ale połączenie. Ciekawe jak to smakuje? może kiedyś zrobię. zaintersował mnie tez przepis? nie za ostry ten kardamon? nie czuć go za mocno?
OdpowiedzUsuńDynia sama w sobie jest dość mdła. Kardamon dodaje gofrom wyrazu, ale jego smak nie dominuje, gofry nie są ostre.
UsuńAle świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam placki z dyni z kardamonem i wyszły super! myślę, że tu będzie podobnie
OdpowiedzUsuń