Składniki:
2 szklanki ziaren kukurydzy (znakomicie sprawdzi się mrożona)
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
2 nieduże ziemniaki
Litr bulionu
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
1 łyżka świeżo startego imbiru
szczypta płatków chili
1/2 łyżeczki kurkumy
Uprażona kukurydza do posypania
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy masło, płatki chili, kurkumę i po wymieszaniu podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy kukurydzę, mieszamy dokładnie i po kilku chwilach wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny- do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy imbir i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę po ostudzeniu miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i tuż przed podaniem posypujemy popcornem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz