poniedziałek, 6 listopada 2017

Cukinia faszerowana komosą ryżową i batatem

Tak jakoś się złożyło, że to właśnie cukinia jest ulubionym warzywem Małej I, przynajmniej chwilowo, bo jej upodobania kulinarne zmieniają się w zawrotnym tempie. Wykorzystujemy ten czas najlepiej jak umiemy. Dodajemy cukinię do gulaszów warzywnych, do zup jarzynowych, albo po prostu faszerujemy. Cukinia faszerowana komosą ryżową i batatem.



 Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 spory batat
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka pestek słonecznika
1 pęczek natki pietruszki
1czerwona cebula
2 łyżki oleju wielkopolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól
Pieprz
Spora szczypta chili


Wykonanie:
Batata obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, nacieramy łyżką oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju i doprawiamy słodką papryką, chili, solą i pieprzem. Dorzucamy orzechy i pestki uprażone na suchej patelni, ugotowaną komosę ryżową, upieczonego batata, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Umyte cukinie przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki usuwamy z nich pestki. Powstałe łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...