Bardzo lubię gdy w domu pachnie upieczonym ciastem. Szczególnie w taki ciemny, jesienny dzień. A najbardziej lubię piec mało pracochłonne ciasta, najlepiej takie, do których nie trzeba używać miksera. Zmodyfikowałam nieco przepis na chlebek bananowy ze strony Moje Wypieki i upiekłam pyszne Ciasto bananowe z orzechami.
Składniki:
3 spore dojrzałe banany, albo 4 mniejsze
50g masła
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g mieszanki orzechów, lub orzechów i rodzynek
Wykonanie:
Obrane banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopione masło i wbijamy jajko i dokładnie mieszamy widelcem. Wsypujemy mąkę, sodę i cukier i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy. Masę przekładamy do blaszki (keksówki o wymiarach ok 10x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez ok 50 minut.
Też czesto taki robię.
OdpowiedzUsuńpiękny okaz, tylko zajadać
OdpowiedzUsuń