niedziela, 10 listopada 2013

Pomarańczowe gofry

Chrupiące, aromatyczne, pomarańczowe gofry. Zrobienie gofrowego ciasta zajmuje dosłownie parę chwil. Bardziej pracochłonne jest samo smażenie gofrów, ale i na to można znaleźć sposób- trzeba tylko dokładnie poznać swoją gofrownicę. W mojej np. usmażenie idealnego gofra zajmuje równo 4 minuty. Wlewam więc ciasto do gofrownicy i mam czas na inne poranne obowiązki. 4 minuty to masa czasu- można przyszykować stół do śniadanie, kolejne 4 minuty to spakowanie torebki i dobranie dodatków do ubrania, kolejne- makijaż robiony na raty ;-) itd. Wszystkie Pomarańczowe gofry usmażone, a my już jesteśmy gotowi do wyjścia z domu.




Składniki:
3 jajka
Szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki oleju
½ szklanki mleka
1 szklanka soku pomarańczowego Tymbark
Skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy mleko, olej i sok. Mieszamy i dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy skórkę pomarańczową.
W oddzielnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Pianę przenosimy do reszty składników i ostrożnie mieszamy łyżką.
Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy zgodnie z instrukcją urządzenia. Studzimy na kratce, żeby pozostały chrupkie.

Podajemy z cząstkami pomarańczy i szklanką soku pomarańczowego.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...