Chrupiące, aromatyczne,
pomarańczowe gofry. Zrobienie gofrowego ciasta zajmuje dosłownie parę chwil. Bardziej
pracochłonne jest samo smażenie gofrów, ale i na to można znaleźć sposób-
trzeba tylko dokładnie poznać swoją gofrownicę. W mojej np. usmażenie idealnego
gofra zajmuje równo 4 minuty. Wlewam więc ciasto do gofrownicy i mam czas na
inne poranne obowiązki. 4 minuty to masa czasu- można przyszykować stół do
śniadanie, kolejne 4 minuty to spakowanie torebki i dobranie dodatków do
ubrania, kolejne- makijaż robiony na raty ;-) itd. Wszystkie Pomarańczowe gofry usmażone, a
my już jesteśmy gotowi do wyjścia z domu.
Składniki:
3 jajka
Szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej
pełnoziarnistej
1/3 szklanki oleju
½ szklanki mleka
1 szklanka soku pomarańczowego
Tymbark
Skórka starta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy mleko, olej i sok. Mieszamy
i dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym
wymieszaniu dodajemy skórkę pomarańczową.
W oddzielnym naczyniu ubijamy
sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Pianę przenosimy do reszty składników
i ostrożnie mieszamy łyżką.
Gofry smażymy w rozgrzanej
gofrownicy zgodnie z instrukcją urządzenia. Studzimy na kratce, żeby pozostały
chrupkie.
Podajemy z cząstkami pomarańczy i
szklanką soku pomarańczowego.
Fajny talerz
OdpowiedzUsuńDziękuję, też bardzo go lubię :)
Usuń