środa, 20 listopada 2013

Wątróbka drobiowa w jabłkach

Wątróbka z jabłkami to jedno z ulubionych dań Koperkowego Męża. Nie gotuję tego zbyt często, żeby nie znudziło się mu ;-) Ale jak już zabieram się za wątróbkę drobiową, to staram się, żeby danie było dopracowane i ładnie podane. Postanowiłam najpierw usmażyć wątróbkę z cebulką i jabłkami, a potem dodatkowo zapiec w jabłku. Wyszło świetnie. Wątróbka drobiowa w jabłkach jeszcze pojawi się w koperkowej kuchni :-)




Składniki:
500g wątróbki drobiowej (z kurczaka)
4 średniej wielkości jabłka
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny
Mleko
Olej
Cynamon



Wykonanie:
Wątróbkę po umyciu, oczyszczeniu z błonek i żyłek kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku.
Z umytych jabłek odcinamy wierzch z ogonkiem, w taki sposób, żeby powstały przykrywki. Jabłka należy wydrążyć tak, żeby powstały miseczki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę po wcześniejszym usunięciu gniazd nasiennych. Miseczki jabłkowe z pokrywkami skrapiamy od środka sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, uważając, żeby nie zmiękły za bardzo. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i pokrojone w kostkę jabłka. Jak cebula się zeszkli dodajemy odsączoną na ręczniku papierowym wątróbkę. Całość smażymy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną mielonego cynamonu.

Tak przygotowaną wątróbkę umieszczamy w jabłkowych miseczkach, przykrywamy jabłkowymi wieczkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie: przyprawzyciekolorami.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna forma podania. Danie dobrze będzie prezentowało się też na przyjęciach. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...