Wątróbka z jabłkami to jedno z
ulubionych dań Koperkowego Męża. Nie gotuję tego zbyt często, żeby nie znudziło
się mu ;-) Ale jak już zabieram się za wątróbkę drobiową, to staram się, żeby
danie było dopracowane i ładnie podane. Postanowiłam najpierw usmażyć wątróbkę
z cebulką i jabłkami, a potem dodatkowo zapiec w jabłku. Wyszło świetnie.
Wątróbka drobiowa w jabłkach jeszcze pojawi się w koperkowej kuchni :-)
Składniki:
500g wątróbki drobiowej (z
kurczaka)
4 średniej wielkości jabłka
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny
Mleko
Olej
Cynamon
Wykonanie:
Wątróbkę po umyciu, oczyszczeniu z
błonek i żyłek kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku.
Z umytych jabłek odcinamy wierzch
z ogonkiem, w taki sposób, żeby powstały przykrywki. Jabłka należy wydrążyć
tak, żeby powstały miseczki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę po wcześniejszym usunięciu
gniazd nasiennych. Miseczki jabłkowe z pokrywkami skrapiamy od środka sokiem z
cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut,
uważając, żeby nie zmiękły za bardzo. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
Na niewielkiej ilości oleju
podsmażamy cebulę i pokrojone w kostkę jabłka. Jak cebula się zeszkli dodajemy
odsączoną na ręczniku papierowym wątróbkę. Całość smażymy ok. 15 minut
mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną
mielonego cynamonu.
Tak przygotowaną wątróbkę
umieszczamy w jabłkowych miseczkach, przykrywamy jabłkowymi wieczkami i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie: przyprawzyciekolorami.bogspot.com
Bardzo ładna forma podania. Danie dobrze będzie prezentowało się też na przyjęciach. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń