wtorek, 16 lipca 2013

Pieczony łosoś i ziemniaczane puree z limonką

Tak jakoś w koperkowej kuchni się układa, że rybę na obiad mamy ze 2 razy w tygodniu, a chyba nie ma prostszego sposobu na rybę niż łosoś prosto z pieca. Szybko i pysznie- tak lubimy najbardziej. A co podać do pieczonego łososia? Ja proponuję puree ziemniaczane z dodatkiem limonki, a do tego oczywiście tradycyjna „micha sałaty”. Pieczony łosoś i ziemniaczane puree z limonką.



Składniki:
400g filetu z łososia bez skóry
3 łyżeczki masła
Sól
Pieprz cytrynowy
Puree:
½ kg ziemniaków
1 limonka
Łyżka masła
Sól

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Limonkę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Ugotowane, odcedzone, jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy łyżkę masła, sok i skórkę z limonki. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli.

Rybę kroimy na 3 kawałki, każdy kawałek kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu cytrynowego. Kładziemy po łyżeczce masła. Folię zawijamy, tak, żeby powstały 3 szczelne pakunki. Rybę w folii wstawiamy do piekarnika i pieczmy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości ryby). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...