Po przetworach słodkich, czas na ostre :) Malutkie ogórki,
zalewa octowa i papryczki chili. Ostrość „gotowego produktu” możemy sobie
regulować dodając więcej lub mniej papryczek do słoika. Tak przygotowane domowe
korniszony mogą być wyrazistą przekąską, albo dodatkiem do jakiejś ciekawej
sałatki. Korniszony z chili.
Składniki:
Czosnek- po 2 ząbki na słoik
Korzeń chrzanu- malutki kawałeczek na słoik
Parasol z kopru- po jednym na słoik
Papryczka chili- po 1/3 sztuki na słoik
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoik
Liść laurowy- po 1 sztuce na słoik
Ziele angielskie- po 2 ziarenka na słoik
Zalewa:
4 szklanki wody
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
¾ szklanki cukru
Niepełna łyżka soli
Niepełna łyżka soli
Wykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Czosnek i chrzan obieramy obieramy, papryczki
chili kroimy na plasterki, a chrzan na nieduże kawałki.
Do słoików o pojemności ok. 0,3l (oczywiście wcześniej wymytych i
wyparzonych) wkładamy koper, czosnek, papryczki chili, listki laurowe, ziele
angielskie i gorczycę. Następnie układamy pionowo ogórki, tak, żeby jak
najwięcej weszło do słoika.
Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, a jak się
zagotuje to dolewamy ocet i wsypujemy cukier i sól, mieszamy i podgrzewamy, a jak
cukier się rozpuści, to gotową zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy,
pasteryzujemy przez 7-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Ostudzone słoiki sprawdzamy, czy na pewno są dokładnie zamknięte, podpisujemy i wynosimy do piwnicy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz