piątek, 19 lipca 2013

Korniszony z chili

Po przetworach słodkich, czas na ostre :) Malutkie ogórki, zalewa octowa i papryczki chili. Ostrość „gotowego produktu” możemy sobie regulować dodając więcej lub mniej papryczek do słoika. Tak przygotowane domowe korniszony mogą być wyrazistą przekąską, albo dodatkiem do jakiejś ciekawej sałatki. Korniszony z chili.




Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
Czosnek- po 2 ząbki na słoik
Korzeń chrzanu- malutki kawałeczek na słoik
Parasol z kopru- po jednym na słoik
Papryczka chili- po 1/3 sztuki na słoik
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoik
Liść laurowy- po 1 sztuce na słoik
Ziele angielskie- po 2 ziarenka na słoik
Zalewa:
4 szklanki wody
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
¾ szklanki cukru
Niepełna łyżka soli

Wykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Czosnek i chrzan obieramy obieramy, papryczki chili kroimy na plasterki, a chrzan na nieduże kawałki. 
Do słoików o pojemności ok. 0,3l (oczywiście wcześniej wymytych i wyparzonych) wkładamy koper, czosnek, papryczki chili, listki laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Następnie układamy pionowo ogórki, tak, żeby jak najwięcej weszło do słoika.

Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, a jak się zagotuje to dolewamy ocet i wsypujemy cukier i sól, mieszamy i podgrzewamy, a jak cukier się rozpuści, to gotową zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 7-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Ostudzone słoiki sprawdzamy, czy na pewno są dokładnie zamknięte, podpisujemy i wynosimy do piwnicy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...