Truskawki z rabarbarem to takie
klasyczne połączenie znane w prawie każdym polskim domu. Niestety i sezon na
rabarbar i sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, na szczęście oba te sezony „zachodzą”
na siebie. Trzeba tylko wyczuć odpowiedni moment, kiedy truskawki są już na
tyle słodkie i tanie, że spokojnie można robić z nich przetwory, a rabarbar
jest jeszcze dostępny na straganach i można się zabierać za robienie pysznego
dżemu. Dżem truskawkowo- rabarbarowy rozpoczyna sezon na przetwory w koperkowej
kuchni :-)
Składniki:
1, 5 kg rabarbaru
1 duża cytryna
Wykonanie:
Robienie dżemu z truskawek i
rabarbaru rozkładam sobie na 2 dni.
Pierwszy dzień
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki
i przekrajamy na pół.
Rabarbar myjemy, nie musimy go
obierać obcinamy tylko zdrewniałe końcówki i liście. Tak przygotowany rabarbar
kroimy na mniej więcej 2 cm
kawałki.
Rabarbar i truskawki wsypujemy do
dużego garnka z grubym dnem. Mieszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2
godziny, żeby owoce puściły sok. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny,
mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy na średnim ogniu, przez 15 minut od
zagotowania (mieszając od czasu do czasu). Garnek zdejmuję z ognia, przykrywam i odstawiam
do ostygnięcia.
Drugi dzień
Zabieram się za przygotowanie
słoików i pokrywek. Muszą być czyste, wyparzone i suche.
Garnek z dżemem ponownie stawiam
na palniku i zaczynam podgrzewać. Gotuję na średnim ogniu do momentu aż dżem
nieco zgęstnieje, w czasie gotowania, za pomocą łyżki, zdejmuję tworzącą się
białą piankę. Czas gotowania zależy od tego ile soku puściły owoce i oczywiście
od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Najlepiej jest położyć odrobinę gorącego
dżemu na schłodzony talerzyk, żeby sprawdzić czy jest już wystarczająco gęsty.
Gorący dżem przekładam do
przygotowanych wcześniej słoików (uważając, żeby nie pobrudzić brzegów
słoików), od razu dokładnie zakręcam i
stawiam do góry dnem.
Po ostudzeniu sprawdzam czy
wszystkie słoiki są dokładnie zamknięte , podpisuję i proszę koperkowego męża,
żeby zaniósł do piwnicy :-)
też ostatnio robiłam dżemik z truskawek :) pyszniusio
OdpowiedzUsuńW tym roku udało mi się trafić na bardzo pyszne truskawki :-)
UsuńPołączenia truskawek i rabarbaru w dżemie musi być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńMiły zapas na zimę
To chyba moja ulubiona kombinacja z rabarbarem :-)
UsuńMmm, rozpusta! :) Podziwiam każdego, kto robi samodzielnie dżemy! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.