Ogórki z dodatkiem curry to
najnowsze odkrycie koperkowej kuchni. Przepis znalazłam tu, ale oczywiście
ogórki zrobiłam troszkę po mojemu. Wyszły pyszne, tak pyszne, że dziś robię
kolejną partię i jestem pewna, że co roku będę do nich wracać. Ogórki curry są słodkie, jędrne i pachną curry. Idealnie nadają się jako przekąska, lub
dodatek do obiadu, a myślę, że jeszcze nie jedna sałatka z nimi powstanie. Ogórki
konserwowe curry.
Składniki:
Gorczyca biała (po ½ łyżeczki na
słoik)
2 cebule
3 gałązki młodego selera naciowego
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20g mieszanki przypraw curry (1
opakowanie)
Wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy
na ćwiartki. Jeżeli ogórki są duże, to możemy usunąć pestki. Cebulę obieramy i
kroimy na plastry. Z gałązek selera obrywamy listki (będą nam potrzebne same
listki).
Przygotowujemy sobie słoiki (ja
użyłam mniej więcej 0,5 litrowych)- myjemy je dokładnie i wyparzamy.
Na dnie każdego słoika układamy 2
plastry cebuli i 3 listki selera i wsypujemy po 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy. Upychamy ciasno ogórki i na wierzchu
kładziemy plaster cebuli i 2 listki selera.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy
obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie i
curry. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dolewamy ocet i wsypujemy cukier.
Mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki
dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Następnie odstawiamy do góry
dnem do ostygnięcia.
uwielbiam takie ogórki, moja babcia je robi, mam nadzieję, że i w tym roku! :)
OdpowiedzUsuńw tym roku zrobiłam ogórki curry wg Twojego przepisu i powiem jedno: REWELACJA !!!!!
OdpowiedzUsuń