sobota, 3 stycznia 2015

Pomarańczowe pankejki

Mała I znowu ma fazę na śniadaniowe placuszki. Dzielnie pomaga mi je robić, a nawet wymyślać kolejne receptury. Najczęściej prosi o placuszki z jabłkami, z bananami, albo z jej ulubioną dynią. Dzisiaj przyszła pora na Pomarańczowe pankejki.




Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki maślanki
50g masła
szczypta soli

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (z kawałkami owoców), mleko i maślankę. Mieszamy i wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopione, ale już ostudzone masło i na samym końcu ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką i smażymy nieduże placuszki na suchej, rozgrzanej patelni.

Podajemy z cząstkami pomarańczy, dżemem pomarańczowym, albo z orange curd- jak my dzisiaj.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

1 komentarz:

  1. Pychotka! Świetny pomysł na energetyczne rozpoczęcie zimowego poranka :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...