Mała I znowu ma fazę na
śniadaniowe placuszki. Dzielnie pomaga mi je robić, a nawet wymyślać kolejne
receptury. Najczęściej prosi o placuszki z jabłkami, z bananami, albo z jej
ulubioną dynią. Dzisiaj przyszła pora na Pomarańczowe pankejki.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki maślanki
50g masła
szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka
ubijamy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
(z kawałkami owoców), mleko i maślankę. Mieszamy i wsypujemy obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopione, ale już ostudzone
masło i na samym końcu ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Całość mieszamy
łyżką i smażymy nieduże placuszki na suchej, rozgrzanej patelni.
Pychotka! Świetny pomysł na energetyczne rozpoczęcie zimowego poranka :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń