Jeżeli chcecie upiec
"płaskie" pierniczki, pierniczki, które podczas pieczenia zachowają
swój kształt, ale oczywiście trochę rosną. Pierniczki, które idealnie nadadzą
się do złożenia piernikowego pociągu, zaprzęgu Mikołaja, czy chatki z piernika,
to mam dla Was przepis. Pierniczki wychodzą twarde, oczywiście można je
jeść, ale warto wykorzystać jako świąteczne dekoracje. Ozdoby na choinkę, albo
ozdobne Choinki z piernika.
Składniki:
Pierniczki:
600g mąki pszennej
200g margaryny Palma Bielmar
200g cukru brązowego
7 łyżek płynnego miodu (im
ciemniejszy tym lepiej)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek mieszanki przypraw do
piernika
Lukier:
2 białka
ok 2 szklanek cukru pudru
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy margarynę,
wlewamy miód i wsypujemy cukier, podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, do
momentu aż cukier i margaryna się roztopią. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę
wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dolewamy ostudzoną margarynę z
cukrem i miodem i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje
i wałkujemy na grubość ok 0,5
cm (najwygodniej jest to robić od razu na papierze do
pieczenia). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy gwiazdki różnej wielkości (ja
miałam 7 foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez ok 5 - 8 minut.
Upieczone gwiazdki studzimy i w
międzyczasie przygotowujemy lukier do sklejenia choinek.
Białka delikatnie ubijamy (nie jak
na bezę, mają być tylko trochę spienione) i nie przerywając ubijania dosypujemy
przesiany cukier puder. Lukier powinien być gęsty, biały i jednolity.
Układamy piernikowe gwiazdki od
największych do najmniejszych i sklejamy choinki za pomocą lukru. Na największą
gwiazdkę nakładamy lukier, rozprowadzamy go, przykrywamy mniejszą gwiazdką
lekko dociskając, smarujemy gwiazdkę lukrem, itd. Ostatnią, najmniejszą
gwiazdkę, stawiamy pionowo, żeby była czubkiem choinki. Za pomocą lukru można
jeszcze doczepić cukrowe ozdoby do choinek.
Z podanych składników wychodzi mi
ok 10-12 choinek (zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego
ciasta).
Aż szkoda jeść takie pierniczki. Urocze są.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.