Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
1 pomarańcza
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka soli
3 łyżki płynnego miodu
½ łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
Sos:
200g świeżej żurawiny
75g cukru
100ml wody
50ml wiśniówki
Wykonanie:
Po dokładnym wymyciu pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem, miodem i goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Następnie szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Wymytą żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz