Razem z koperkowym mężem staramy
się co jakiś czas próbować nowych rzeczy, tym razem był to kangur. Jak smakuje
kangur? Jak kangur. Ciemne mięso o intensywnym, dominującym smaku. Podobno
bardzo zdrowe, na pewno całkiem smaczne i warte spróbowania.
Postanowiłam usmażyć teki na
patelni grillowej, z małą ilością dodatków, żeby nie zagłuszyć smaku mięsa. Jeżeli mięso z kangura jeszcze raz wpadnie do koperkowej kuchni, będę bardziej odważna
w kulinarnych eksperymentach. Tymczasem zapraszam na proste Steki z kangura.
Składniki:
Steki z kangura
Oliwa
Sól
Pieprz
Ocet winny
Wykonanie:
Mięso z kangura należy skropić
odrobiną octu winnego i nasmarować niewielką ilością oliwy.
Odkładamy na kilka godzin do
lodówki.
Na rozgrzanej patelni grillowej
smażmy steki, po kilka minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości
kawałków mięsa). Mięso powinno być miękkie i kruche.
Po usmażeniu doprawiamy solą i
pieprzem, odstawiamy na 5 minut i kroimy w plastry.
Steki z kangura podałam z michą
sałaty.
Wow, coś niesamowitego! Gdzie nabyłaś mięso kangura?
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji. :)
A skąd takiego stwora dorwać? :)
OdpowiedzUsuńJa akurat kupiłam w Kauflandzie (są też steki ze strusia, planuję kupić innym razem), ale bywają też w Lidlu i pewnie w innych marketach, czy delikatesach można dostać bez większych problemów.
OdpowiedzUsuńJa nie mogę wyszukać w zadnym sklepie :(
OdpowiedzUsuń