Robienie przetworów na zimę
to już tradycja w koperkowej kuchni. Lubię zamykać w słoikach skarby
lata i cieszyć się nimi, gdy na podwórku szaro i ponuro…
Robię najróżniejsze dżemy i inne przetwory (na blogu jest już sporo przepisów), ale jedną z naszych ulubionych pozycji jest Sałatka szwedzka.
Składniki:
2kg ogórków gruntowych
½ szklanki soli kamiennej
Zalewa:
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
3,5 szklanki wody
2 szklanki cukru
Dodatki:
2 marchewki
Biała gorczyca (po ½ łyżeczki na słoiczek)
Goździki (po 2 sztuki na słoiczek)
Ziele angielskie (po 2 sztuki na słoiczek)
Pieprz czarny ziarnisty (po 3 sztuki na słoiczek)
Wykonanie:
Ogórki po bardzo dokładnym umyciu kroimy na cieniutkie
plasterki. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Odstawiamy na 2 godziny,
potem zlewamy całą wodę, ogórki wrzucamy na sitko lub durszlak i czekamy aż
cała woda się odsączy.
W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Powinny być dokładnie
umyte i wyparzone (moje słoiki miały ok. 0,3l pojemności). Marchewki obieramy,
myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Do każdego ze słoików wkładamy
trochę marchewki, gorczycę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Zapełniamy je mniej
więcej do ¾ wysokości ogórkami.
Przygotowujemy zalewę. Podgrzewamy wodę zmieszaną z cukrem,
jak się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dolewamy ocet, dokładnie mieszamy.
Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, pasteryzujemy przez 10
minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz