niedziela, 10 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka

Robienie przetworów na zimę  to już tradycja w koperkowej kuchni. Lubię zamykać w słoikach skarby lata i cieszyć się nimi, gdy na podwórku szaro i ponuro…
Robię najróżniejsze dżemy i inne przetwory (na blogu jest już sporo przepisów), ale jedną z naszych ulubionych pozycji jest Sałatka szwedzka.





Składniki:
2kg ogórków gruntowych
2 l wody
½ szklanki soli kamiennej
Zalewa:
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
3,5 szklanki wody
2 szklanki cukru
Dodatki:
2 marchewki
Biała gorczyca (po ½ łyżeczki na słoiczek)
Goździki (po 2 sztuki na słoiczek)
Ziele angielskie (po 2 sztuki na słoiczek)
Pieprz czarny ziarnisty (po 3 sztuki na słoiczek)

Wykonanie:
Ogórki po bardzo dokładnym umyciu kroimy na cieniutkie plasterki. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Odstawiamy na 2 godziny, potem zlewamy całą wodę, ogórki wrzucamy na sitko lub durszlak i czekamy aż cała woda się odsączy.
W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Powinny być dokładnie umyte i wyparzone (moje słoiki miały ok. 0,3l pojemności). Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Do każdego ze słoików wkładamy trochę marchewki, gorczycę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Zapełniamy je mniej więcej do ¾ wysokości ogórkami.

Przygotowujemy zalewę. Podgrzewamy wodę zmieszaną z cukrem, jak się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dolewamy ocet, dokładnie mieszamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 


Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...