Wakacje za pasem, sezon grillowy w
pełni. Nic tylko siedzieć na jeziorkiem i grillować. A co grillujemy tym razem?
Burgery. I to nie byle jakie burgery, bo rybne, a konkretnie Burgery z łososia.
Składniki (dla czterech osób):
Burgery:
500g filetu z łososia norweskiego
bez skóry
2 łyżki posiekanego koperku
Skórka starta z połowy cytryny
Łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz cytrynowy
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
Sos:
200g gęstego jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
Łyżka posiekanego koperku
Odrobina soli i pieprzu do smaku
Dodatki:
4 Bułki
Sałata
Pomidor
Kiełki rzodkiewki
Wykonanie:
Łososia mielimy razem z kaszą
jaglaną. Dodajemy koperek, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz cytrynowy do
smaku. Mieszamy i z powstałej masy formujemy 4 okrągłe kotleciki. (jeżeli masa
za bardzo się lepi można dodać odrobinę bułki tartej).
Jogurt mieszamy z czosnkiem
przeciśniętym przez praskę, koperkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Burgery z łososia grillujemy po
parę minut z każdej strony.
Bułki przekrajamy na pół i
grillujemy przez dosłownie parę chwil.
Spód bułki smarujemy sosem,
układamy burgera, posypujemy kiełkami, kładziemy plaster pomidora, liść sałaty i
przykrywamy wierzchem bułki.
Ale wypasione :D Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńFajny i zdrowy pomysł :)))
OdpowiedzUsuńCiekawe, muszę spróbować;-) i faktyczne zdrowo
OdpowiedzUsuńsuper zdrowy burger :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, pewnie też całkiem pożywny. Zwłaszcza że łosoś troszkę potaniał, więc można sobie pozwolić.
OdpowiedzUsuń