Mała „I”, prawdopodobnie po swojej
Chrzestnej, uważa, że dzień bez zupy to dzień stracony. Może to rzeczywiście
jest rodzinne- mój dziadek kiedyś mawiał „Jedzcie zupę, bo bez zupy
egzystencja jest do niczego” ;-) Co mi zostało? Gotuję te zupy, gotuję prawie
codziennie. Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, dlatego w koperkowej
kuchni powstała pyszna Zupa kalafiorowa z młodego kalafiora, z koperkiem oczywiście
:-)
Składniki:
1 nieduży kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
5 średniej wielkości ziemniaków
Nieduży kawałek selera
Nieduży kawałek pora
Skrzydełko z kurczaka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka klarowanego masła
Pęczek koperku
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Kalafiora myjemy i wkładamy do
zimnej, osolonej wody na jakieś pół godziny.
Do garnka wkładamy umyte
skrzydełko z kurczaka, listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra ) i zaczynamy
gotować.
Marchewki, pietruszkę i selera
obieramy, myjemy i ścieramy na grubej buraczanej tarce. Pora po dokładnym
umyciu kroimy na półplasterki. Tak
przygotowane warzywa podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dorzucamy
do garnka w którym gotuje się skrzydełko z kurczaka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i
kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki, całość
mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
Kalafior wyjmujemy z wody,
dzielimy na różyczki i dorzucamy do zupy. Całość gotujemy przez ok. 20 minut-
do momentu aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy umyty, osuszony i
posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i już po nalaniu do
talerza zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
kocham taką wiosenną zupkę:) niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych zup :)
Usuńjuż dawno nie jadłam kalafiorowej, smaki mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńJa też z tą zupą ma same dobre wspomnienia :)
Usuńjeśli chodzi o zupy, to zdecydowanie zgadzam się z Panem Dziadkiem :) też uwielllbiam, choć ja z lenistwa często je na koniec miksuję - żeby mniej gryźć, jak mawia mój Pan :) a sam przepis bardzo fajny, lekki, powinnaś go zgłosić do tego konkursu na zdrowe przepisy, w końcu czemu nie? :) zresztą sama zobacz https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
OdpowiedzUsuń31 lipca 2013 Zupa wyszła wyśmienita, po prostu jak za dawnych lat
OdpowiedzUsuń