Kompot z rabarbaru, to zaraz za
wigilijnym kompotem z suszu, taka kompotowa klasyka ;-)
Czysty kompot, z samego rabarbaru,
jest bardzo cierpki, żeby dało się go pić, trzeba dodać naprawdę sporo cukru. Dlatego
ja do kompotu dodaję też słodkie jabłka. Smak jabłek znakomicie komponuje się z
rabarbarem no i cukru dodaje się już mniej. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam
fajny sposób na przygotowanie rabarbaru do kompotu, który sprawdza się
znakomicie, a Kompot z rabarbaru i jabłek wyszedł pyszny.
Składniki:
6 dużych gałązek rabarbaru
2 słodkie jabłka średniej wielkości
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Rabarbar i jabłka dokładnie
myjemy. Z rabarbaru odcinamy zdrewniały koniec i listki, a następnie kroimy
rabarbar na ok. 1 cm
kawałki. Jabłka kroimy w kostkę, wcześniej usuwając z nich gniazda nasienne.
Do garnka wsypujemy cukier,
zaczynamy podgrzewać i jak tylko cukier zacznie się topić wrzucamy rabarbar,
energicznie mieszamy. Smażymy tak ok.
3 minuty, w tym czasie rabarbar powinien puścić sok. Dorzucamy jabłka, mieszamy
i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie całość zalewamy zimną wodą i gotujemy
na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny (owoce powinny się rozpadać). Ugotowany
kompot przecedzamy przez sito (dokładnie dociskając łyżką, żeby odzyskać jak
najwięcej płynu) i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem. Można go również jeszcze rozcieńczyć wodą, jeżeli ma zbyt intensywny smak. Kompot z rabarbaru i
jabłek najlepiej smakuje po schłodzeniu.
:) pyszności
OdpowiedzUsuńA no pyszności, muszę znowu ugotować, bo już się skończył :)
Usuń