sobota, 1 czerwca 2013

Botwinka z jogurtem

Po tej przeraźliwie długiej zimie nie możemy nacieszyć się świeżymi, pachnącymi, wiosennymi warzywami. Młoda kapusta, rzodkiewka, ogórki gruntowe, kalarepka, a teraz przyszła pora na botwinkę. Żeby było szybko i, żeby smak młodziutkich buraczków nie został zagłuszony zrobiłam taką oto Botwinkę z jogurtem.




Składniki:
Pęczek botwinki
Łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Ząbek czosnku
Łyżeczka soku z cytryny
150g gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Botwinkę myjemy, małe buraczki obieramy ze skórki. Oddzielamy buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone buraczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dosypujemy posiekane łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...