Po tej przeraźliwie długiej zimie nie możemy nacieszyć się
świeżymi, pachnącymi, wiosennymi warzywami. Młoda kapusta, rzodkiewka, ogórki
gruntowe, kalarepka, a teraz przyszła pora na botwinkę. Żeby było szybko i,
żeby smak młodziutkich buraczków nie został zagłuszony zrobiłam taką oto
Botwinkę z jogurtem.
Składniki:
Pęczek botwinki
Łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Ząbek czosnku
Łyżeczka soku z cytryny
150g gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Botwinkę myjemy, małe buraczki obieramy ze skórki.
Oddzielamy buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość
drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone buraczki,
dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz.
Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dosypujemy posiekane
łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno
pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie
doprawiamy do smaku i podajemy.
Fajny przepis, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń