Składniki:
Pierś z indyka
Olej
Tymianek
Sól i pieprz
Gruszka
Cytryna
Winogrona zielone i czerwone
Orzechy włoskie
Ser gorgonzola
Wykonanie:
Pierś z indyka kroimy na paseczki, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i sporą ilością suszonego tymianku. Dodajemy trochę oleju, całość mieszamy i ostawiamy na godzinę do lodówki.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i gruszki kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny.
Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Orzechy obieramy, a ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki kładziemy w oddzielnych miseczkach w pobliżu rozgrzanego Raclette i każdy sam komponuje na swojej tacce dowolne połączenia smaków.
Raclette z indykiem, gruszką i gorgonzolą.
Paseczki z indyka podsmażamy na grillu elektrycznym, a następnie przekładamy na tackę, dokładamy gruszkę i ser i podpiekamy do momentu aż ser się roztopi.
Raclette z indykiem, winogronami, orzechami i gorgonzolą.
Kawałki indyka po podsmażeniu na elektrycznym grillu przekładamy na tackę, dodajemy winogrona, orzechy i ser i podpiekamy kilka minut.
Raclette z gruszką, orzechami i gorgonzolą.
Kawałki gruszki kładziemy na tacce, dokładamy orzechy i ser, podpiekamy do momentu aż ser się roztopi.
Interesujące danie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie byłam w Szwajcarii, ale bym chciała, bo słyszałam, że widoki zapierają dech w piersiach :) Pierwsze, co mi przychodzi na myśl w związku z tym państwem to: czekolada, zegarki i szwajcarskie pewne banki :)
Kiedyś trzeba się będzie w końcu do tej Szwajcarii wybrać. Podobno góry są niesamowite. Dobrą czekoladą też bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń