Zupa dyniowa z gruszkami? Jak
zobaczyłam ten przepis na Kwestii Smaku, to początkowo złapałam się za głowę.
Przypomniał mi się mój największy przedszkolny koszmar- zupa owocowa, czyli
kompot z makaronem. Koperkowy mąż zajrzał mi przez ramię i powiedział, że może
jednak powinnam spróbować. Więc spróbowałam, bo zapas puree z pieczonej dyni
dość spory, Mała „I” od jakiegoś na pytanie „co zjesz na obiad”, odpowiada niezmiennie-
„zupę dyniową”, a i gruszki akurat były w koperkowej kuchni. Zrobiłam,
spróbowałam i powiem, że było warto zaryzykować. Bo dynia z gruszką i cynamonem
znakomicie się komponują, w zupie wyraźnie czuć smak gruszek, ale szczęśliwie
daleko jej do przedszkolnej zupy owocowej ;-) Kremowa zupa z dyni i gruszek
podbiła koperkowe serca.
Składniki:
750g musu z pieczonej dyni
3 średniej wielkości, dojrzałe
gruszki
1 nieduża cebula
2 łyżki masła
½ szklanki białego wina
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka cynamonu + do podania
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jeżeli nie mamy gotowego
(zamrożonego lub zamkniętego w słoikach) musu z pieczonej dyni, to możemy go
szybko zrobić. Pokrojoną na kawałki dynię (razem ze skórką, ale bez gąbczastej
części z pestkami), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
w 200 stopniach do momentu aż dynia będzie zupełnie miękka, ale nie przypalona.
Usuwamy wtedy skórkę, a miąższ rozdrabniamy widelcem lub blenderem.
W dużym garnku rozpuszczamy masło
i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna się tylko zeszklić.
Dodajemy pokrojone w kostkę, gruszki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd
nasiennych) i całość smażymy, ciągle mieszając przez jakieś 5 minut. Tak
przygotowane gruszki z cebulą zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z winem i
całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree z pieczonej dyni, mieszamy,
zagotowujemy i doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem do smaku. Zupę nakładamy
do talerzy i posypujemy niewielką ilością cynamonu.
A gdyby tak dodać do niej makaronu... ;)
OdpowiedzUsuńwolę nie ryzykować ;-)
Usuń