czwartek, 28 marca 2013

Koszyczek drożdżowy

Jak zobaczyłam na blogu ŚladamiSłodkiej Babeczki drożdżowe koszyczki wielkanocne, to wiedziałam, że muszę spróbować zrobić mój własny. Samo wykonanie nie jest za bardzo skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu. Niemniej jednak taki Koszyczek drożdżowy może być bardzo oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu- więc chyba warto :-)





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
Spora szczypta soli
15g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
½ szklanki mleka
4 łyżki oleju
Nieduże jajko
Dodatkowo:
Olej do wysmarowania formy
Jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą i wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie na środku, do tego wgłębienia wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Zalewamy połową ciepłego mleka i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie do miski wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka i olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i bez problemu odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową. Smarujemy olejem. Formę do pieczenia babki, lub żaroodporną miskę odwracamy do góry dnem, przykrywamy folią aluminiową i smarujemy olejem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki, które następnie tniemy na paski grubości ok. 1,5 cm. Paseczki układamy na odwróconej formie. Jak już mamy ułożony taki szkielet koszyczka, to zaczynamy przeplatać kolejne paseczki (naprzemiennie jeden na górze, drugi pod spodem- jak na zdjęciu). Ciasto które zostanie dzielimy na 3 części, formujemy z nich wałeczki, z których następnie zaplatamy warkocz. Warkocz zaginamy w łuk i kładziemy na blaszce- to będzie rączka koszyczka.
I koszyczek i rączkę bardzo dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Rączka upiecze się szybciej niż koszyczek, trzeba tego pilnować i wyjąć ją po mniej więcej 15 minutach.
Ostudzony koszyczek ostrożnie zdejmujemy z formy i przyczepiamy do niego rączkę za pomocą wykałaczek. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...