Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
Spora szczypta soli
15g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
½ szklanki mleka
4 łyżki oleju
Nieduże jajko
Dodatkowo:
Olej do wysmarowania formy
Jajko do posmarowania ciasta przed
pieczeniem
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą i wsypujemy
do miski. Robimy wgłębienie na środku, do tego wgłębienia wsypujemy cukier i
pokruszone drożdże. Zalewamy połową ciepłego mleka i odstawiamy na kwadrans. Po
tym czasie do miski wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka i olej i wyrabiamy
ciasto. Ciasto powinno być gładkie, jednolite i bez problemu odchodzić od ręki.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na
godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy
folią aluminiową. Smarujemy olejem. Formę do pieczenia babki, lub żaroodporną
miskę odwracamy do góry dnem, przykrywamy folią aluminiową i smarujemy olejem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na
części i wałkujemy na cienkie placki, które następnie tniemy na paski grubości ok.
1,5 cm .
Paseczki układamy na odwróconej formie. Jak już mamy ułożony taki szkielet
koszyczka, to zaczynamy przeplatać kolejne paseczki (naprzemiennie jeden na
górze, drugi pod spodem- jak na zdjęciu). Ciasto które zostanie dzielimy na 3
części, formujemy z nich wałeczki, z których następnie zaplatamy warkocz. Warkocz
zaginamy w łuk i kładziemy na blaszce- to będzie rączka koszyczka.
I koszyczek i rączkę bardzo
dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30
minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Rączka upiecze się szybciej
niż koszyczek, trzeba tego pilnować i wyjąć ją po mniej więcej 15 minutach.
Ostudzony koszyczek ostrożnie
zdejmujemy z formy i przyczepiamy do niego rączkę za pomocą wykałaczek.
Bardzo fajny pomysł. Pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń