poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kurczak z jabłkami w majeranku

Z tym daniem wiąże się wiele wspomnień… To jeden z popisowych numerów mojej mamy :) Mój kurczak w majeranku nigdy nie wychodzi tak smaczny jak jej, ale staram się, staram :)
Mięso powinno wyjść słodkawe, można dać kwaśne jabłka i sporo cukru, ja jednak zdecydowanie wolę dodać słodkie, twarde jabłka, najlepiej moje ulubione ligole, do tego samodzielnie suszone zioła i powstaje Kurczak z jabłkami w majeranku.

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 jabłka
Łyżka cukru
3 łyżki suszonego majeranku
Łyżeczka soli ziołowej
Odrobina pieprzu

Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kurczaka myjemy, ja zdejmuję też skórę, ale jak ktoś lubi, to może ją zostawić. Mieszamy cukier z majerankiem, solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy co najmniej na godzinę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 60 minut. Możemy piec pod przykryciem, wtedy jabłka się rozpadną, ja piekę przez pół godziny pod przykryciem, potem zdejmuję pokrywkę, żeby wszystko ładnie się zarumieniło. Idealnie pasującym dodatkiem jest ryż ugotowany na sypko. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...