Składniki:
180g masła100g cukru
200g mielonych migdałów
100g mąki kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 cytryny
100g cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę kukurydzianą łączymy z mielonymi migdałami, sodą i proszkiem. Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i 1/3 sypkich składników- miksujemy, i tak bez przerywania miksowania dodajemy na przemian jajka i część składników. Na sam koniec dodajemy skórkę startą z cytryn. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy nieco w tortownicy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy za pomocą wykałaczki.
Sok wyciśnięty z cytryn wlewamy do rondelka, dosypujemy cukier puder i podgrzewamy, aż cały cukier się rozpuści. Powstałym syropem polewamy ciasto i zostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy na talerz i kroimy na kawałki.
Też się do niego przymierzam, właśnie ciekawiło mnie czy bezglutenowe wypieki mogą być smaczne :) Ale już samo to zjdęcie mówi za wszystko!
OdpowiedzUsuńcytrynowe smaki są takie pyszne.
OdpowiedzUsuń