Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
3 łyżki brązowego cukru
2 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu + trochę do posypania
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, smażymy przez chwilę, posypujemy 2 łyżkami cukru i ciągle mieszając smażymy jakieś 10 minut na niedużym ogniu.
Do ugotowanej owsianki wsypujemy łyżkę cukru i 2 łyżeczki cynamonu, dokładnie mieszamy.
Nakładamy owsiankę do talerzy, dodajemy jabłka i całość posypujemy jeszcze cynamonem.
Jabłka i cynamon - klasyczne a tak pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJabłko i cynamon-super kompozycja.Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te potrawy. No i ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńOwsianka bardzo często jest moim śniadaniem i zawsze staram się ją urozmaicać żeby nie była nudna. Twój przepis na pewno dołączy do mojej diety chociaż podobnych już próbowałam.
OdpowiedzUsuńWidzę, że podobnie jak ja przygotowujesz ją bardzo gęstą :) Taka jest moim zdaniem najsmaczniejsza, szczególnie z dużą ilością cynamonu! :) Super rozgrzewa. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń