Składniki:
Miseczki chlebowe:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
300g mąki pszennej
7g drożdży instant
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
Żółtko+ łyżka mleka do posmarowania
Zupa gulaszowa:
Winiary pomysł na… Węgierska zupa gulaszowa
500g mięsa z udźca indyka
1l wody
350g miąższu z dyni
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Ostra papryka w proszku- do smaku
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia miseczek chlebowych. Do miski
wsypujemy obie mąki, sól, cukier i drożdże instant, dolewamy wodę i oliwę i
wyrabiamy ciasto dłońmi. Jak ciasto jest już gładkie i jednolite, formujemy z
niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (ciasto
powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Z każdej
odrywamy niewielki kawałek. Każdy z
czterech dużych kawałków rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy do środka jak
sakiewkę, dokładnie sklejając boki, odwracamy do góry nogami, ponownie
rozpłaszczamy i składamy jak sakiewkę. Formujemy cztery nieco spłaszczone kule
i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z mniejszych
kawałków formujemy cztery ruloniki, które składamy na kształt serduszek. Serduszka
układamy na blaszce obok chlebkowych kul. Całość przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na pół godziny.
Wyrośnięte chlebki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką
mleka. Smarujemy również serduszka, które następnie umieszczamy na wierzchu
każdego z chlebka
Następnie całość pieczemy w piekarniki nagrzanym do 200
stopni (grzanie od dołu) przez 12 minut. Włączamy grzanie od góry i pieczemy
jeszcze przez 3 minuty.
Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę po obraniu i
umyciu kroimy w kostkę, a obrany czosnek w cieniutkie plasterki. Mięso, cebulę
i czosnek przekładamy do dużego rondla, dosypujemy łyżkę słodkiej papryki w
proszku, zawartość większej saszetki „Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszową”
i 2 łyżki oleju. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na
godzinę. Następnie podsmażamy a średnim ogniu przez jakieś 15 minut, mieszając
od czasu do czasu.
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plasterki i z
każdego wycinamy serduszko. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i
wycinamy z nich serduszka. Marchewkowe i paprykowe serduszka dorzucamy do mięsa
w rondlu, mieszamy i zalewamy wodą. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 15
minut, mieszając od czasu do czasu, potem dorzucamy serduszka wycięte z miąższu
dyni (serduszka z warzyw możemy wycinać nożem, lub niedużą foremką do
wykrawania ciastek w kształcie serca). Zupę gotujemy przez kolejny kwadrans,
dosypujemy łyżkę słodkiej papryki w proszku, zawartość mniejszej saszetki „Winiary
pomysł na… Węgierską zupę gulaszową”. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dorzucamy
posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku ostrą papryką w proszku.
Z miseczek chlebowych, za pomocą ostrego noża ścinamy wierzch,
Wydrążamy środek, ubijając miąższ i tak przygotowane miseczki napełniamy gorącą zupą gulaszową i podajemy.
jak zwykle bardzo smakowicie i jak zwykle bardzo apetycznie podane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy w chlebku - przepis na miseczkę na pewno się przyda. :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wymyśliłaś z przedstawieniem gulaszowej w wersji walentynkowej! :)
OdpowiedzUsuńPięknie i miłośnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńale ślicznie to wygląda naprawdę wygląda to obłędnie zapraszam do mnie mogła byś być moim obserwatorem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń