2 średniej wielkości cukinie
1 spory batat
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka pestek słonecznika
1 pęczek natki pietruszki
1czerwona cebula
2 łyżki oleju wielkopolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól
Pieprz
Spora szczypta chili
Wykonanie:
Batata obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, nacieramy łyżką oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju i doprawiamy słodką papryką, chili, solą i pieprzem. Dorzucamy orzechy i pestki uprażone na suchej patelni, ugotowaną komosę ryżową, upieczonego batata, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Umyte cukinie przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki usuwamy z nich pestki. Powstałe łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
www.olejkonwenanse.pl
Mniam, u mnie dzisiaj też faszerowana cukinia! :) :)
OdpowiedzUsuń